Ψηφίζεις Βούγια, βγάζεις Ταχιάο και Σία

Ψηφίζεις Βούγια, βγάζεις Ταχιάο και Σία

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Όσοι προσπάθησαν και προσπαθούν να ερμηνεύσουν την «αποκοτιά» του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Βούγια να εκτεθεί ενώπιον του εκλογικού σώματος της Θεσσαλονίκης διερωτώνται για τα κίνητρα αυτής της κίνησης. Ήταν και είναι η προσωπική ματαιοδοξία, ο εγωισμός και η πολιτική φιλαρέσκεια, η άγνοια κινδύνου, η αλαζονεία και η περιφρόνηση της μνήμης των ψηφοφόρων, ήταν ίσως όλα μαζί και λίγο από το κάθε τι αυτά που οδήγησαν τον 67χρονο επαγγελματία πολιτικό να διακινδυνεύσει την ελάχιστη θετική υστεροφημία του εκτιθέμενος στην  εκλογική αναμέτρηση για τις δημοτικές εκλογές;

Ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή ο κ. Βούγιας θα μπορούσε να κάνει πίσω και να ανοίξει το δρόμο για άλλες δυνάμεις, που μπορούν να διεκδικήσουν το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν το κάνει. Γιατί;

Ο λόγος δεν είναι οι προγραμματικές θέσεις του που δεν καλύπτονται από τους συνδυασμούς άλλων υποψηφίων. Ο κ. Βούγιας και οι συνεργάτες του δεν έκρυψαν ποτέ ότι δεν χρειάζονται πρόγραμμα για να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Στην ουσία δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα κάποιο πρόγραμμα. Αυτό  που παρουσιάζουν ως πρόγραμμα είναι μια συρραφή διαφόρων θέσεων για κάποια ζητήματα της πόλης, χωρίς αρχή μέση και τέλος. Αυτό φάνηκε και στο debate που διοργάνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του δήμου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος του Σπύρου Βούγια κ. Νυφούδης που συμμετείχε μόνο στο δεύτερο μέρος της συζήτησης δεν παρουσίασε τίποτε ιδιαίτερο και αναλώθηκε σε γενικολογίες σε σχέση με τα ερωτήματα που του ετέθησαν, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο συνδυασμός δε διαθέτει πρόγραμμα και ο ίδιος φαίνεται να αγνοεί τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ο κ. Βούγιας δεν παρουσιάστηκε στην εκδήλωση των νέων της Θεσσαλονίκης, όπως δεν παρουσιάστηκαν κατά την πάγια τακτική τους οι κ.κ. Νίκος Ταχιάος, Γιώργος Ορφανός και Κωνσταντίνος Ζέρβας – οι τελευταίοι δεν έστειλαν καν εκπροσώπους τους!

 Οι γενικολογίες του κ. Νυφούδη είχαν ωστόσο ένα πολύ θετικό σημείο: αποκάλυψαν εμμέσως τις πολιτικές προθέσεις του κ. Βούγια και του στενού πυρήνα των επαγγελματιών πολιτικών του περιγύρου του. Εξηγούμαι: Για πρώτη φορά πλέχτηκε δημοσίως με τέτοιο τρόπο το εγκώμιο της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, παρά το γεγονός ότι ο τέως δήμαρχος έχει καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη και βαρύνεται με την ηθική και πολιτική ευθύνη για την απώλεια τεραστίων χρηματικών ποσών από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο εκθειασμός του καταδικασμένου δεν ήταν καθόλου τυχαίος. Και ο ίδιος ο κ. Βούγιας αποφεύγει να θίξει δημοσίως τις αβλεψίες και τις ατασθαλίες του παλαιού καθεστώτος των Κούβελα-Κοσμόπουλου-Δημητριάδη- Παπαγεωργόπουλου. Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν στην παλαιότερη «προδοσία» – ο χαρακτηρισμός συνεχίζει να χρησιμοποιείται από παλαιούς φίλους και συνοδοιπόρους του κ. Βούγια – του 67χρονου πρώην υφυπουργού, η οποία δε φαίνεται να έχει λησμονηθεί από πολλούς. «Προδοσία» η οποία αφορά τη «μεταγραφή» του κ. Βούγια από το χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και την υπουργοποίησή του στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, αλλά και τη συνέχιση του καθεστώτος Παπαγεωργόπουλου στη Θεσσαλονίκη.

Το φάντασμα της «μεταγραφής» εμφανίζεται κάθε φορά που ο κ. Βούγιας και οι συνεργάτες του, όπως ο κ. Νυφούδης, πλέκουν το εγκώμιο της θητείας Παπαγεωργόπουλου κόντρα στην οργή και αγανάκτηση του δημοκρατικού λαού της Θεσσαλονίκης. Και δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα των εξελίξεων όσοι συσχετίζουν την προσπάθεια ηθικής και πολιτικής αποκατάστασης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τις ερωτοτροπίες του κ. Βούγια για μια νέα θέση και ένα νέο ρόλο στο πολιτικό στερέωμα. Όχι φυσικά ως απλός δημοτικός σύμβουλος στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Μια θέση αντιδημάρχου σε ένα σχήμα υπό τους Ταχιάο-Ορφανό-Ζέρβα είναι μια κάποια  προοπτική, αλλά κανείς δεν πρέπει να υποβαθμίζει τις μύχιες σκέψεις και τις βαθύτερες επιθυμίες του κ. Βούγια να επανέλθει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Ο ίδιος περιγράφει ως «κινούμενη άμμο» την παρούσα πολιτική συγκυρία και, μάλλον θεωρεί ότι σε παρόμοιες καταστάσεις πολλά μπορούν να συμβούν: η εκλογική αναμέτρηση είναι ένα εφαλτήριο για ένα νέο άλμα προς τα «ψηλά». Ο κ. Βούγιας έχει αποκτήσει την εμπειρία της συναλλαγής, διαθέτει τον κυνισμό και την αυθάδεια του καιροσκόπου και ψαρεύει τώρα στα θολά νερά της συγκεχυμένου πολιτικού τοπίου της χώρας.

Όσο περνάει ο καιρός και η υποψηφιότητα του κ. Βούγια θα καταρρέει – ήδη έχει σπάσει προς τα κάτω το φράγμα του 5% και συνεχίζει την καθοδική πορεία του – τόσο περισσότερο θα προσπαθεί να ρίξει αυτός και οι στενοί συνεργάτες του γέφυρες προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του στην Θεσσαλονίκη. Τα σκάνδαλα της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου και η δημόσια συγκάλυψή τους ήταν και είναι μέρος της στρατηγικής όλων εκείνων που αλληθωρίζουν προς το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης υπό συντηρητικό δήμαρχο και προετοιμάζουν για αυτό τις μετεκλογικές κινήσεις τους.

Ήλθα αντιμέτωπος πριν από μήνες με αυτή την προσπάθεια σμίκρυνσης των ευθυνών του Β. Παπαγεωργόπουλου για την υφαρπαγή των τεράστιων ποσών από τα ταμεία του δήμου, όταν δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη, σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση μας, εξύβριζε στην κυριολεξία το δήμαρχο και κάποιους συνεργάτες του και εκθείαζε τα έργα και τις ημέρες του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Μετά από λίγες εβδομάδες, όταν φάνηκε ότι δε θα υπάρξει ενιαίο σχήμα που θα διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης, εντάχθηκε στο συνδυασμό του Κ. Ζέρβα.

Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής και σε αυτόν που αναφέρω, στον κ. Βούγια και στους κ.κ. Ταχιάο, Ορφανό και Ζέρβα: τα «τσιμέντα». Οι συνδυασμοί και οι εκπρόσωποί τους λειτουργούν ως εκπρόσωποι του λόμπι των κατασκευαστών – από κοντά τους και ο ευκαιριακός κ. Βούγιας.

Οι Θεσσαλονικείς, άνδρες και γυναίκες, οφείλουν να γνωρίζουν τις τους ξημερώνει αν ολοκληρωθούν αυτές οι διαφαινόμενες δυνατότητες εξέλιξης των πραγμάτων.

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος της δημοτικής κίνησης «Υψίπολις»

 με υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

One Reply to “Ψηφίζεις Βούγια, βγάζεις Ταχιάο και Σία”

  • zaungast

    By zaungast

    Reply

    Μα αγαπητέ κύριε Ταχματζίδη. Με το συμπάθιο δηλαδή, γιατί σας θεωρώ νοήμονα άνθρωπο και κοινωνιολογικά διαβασμένο που λένε. Ποιοι θα διαβάσουν και πόσοι από τους ‘ποιους’ το κείμενο σας. Πιάστε δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της πόλης, των γειτονιών, της αστικής ανάπτυξης, της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της επιβολής ενός φόρου για ρύπανση του περιβάλλοντος, για διόδια για να εισέλθεις στο κέντρο της πόλης, που δεν βλέπω να ασχολούνται οι πνευματικοί προγραμματιστές σας, αντί να αναλώνεστε σε παραπολιτικά που είναι λίγο έως πολύ γνωστά και δεν ελκύουν τους πραγματικά ενδιαφερόμενους για την ΤΑ αλλά μόνο τις κατινιές της πολιτικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *