ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ…

*Οι θεωρίες της Ανάπτυξης, έργο των θεωρητικών! Έργο των Δημάρχων, να κάνουν τις αναπτυξιακές θεωρίες, ΑΝΑΠΤΥΞΗ!*

      Αντ’ αυτού, ο Δήμαρχος παρουσιάστηκε στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο θεωρητικότερος των θεωρητικών! Δεν παρουσίασε μια δική του τουλάχιστον, θεωρητική σύλληψη – πρόταση για την «Ανάπτυξη» της Θεσσαλονίκης! Έκανε, μαζί με τον Περιφερειάρχη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), απαρίθμηση των εξαγγελιών από την εποχή του … Δημάρχου Κούβελα μέχρι τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, χωρίς να παρουσιάσει ούτε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ούτε ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης που θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της αναπτυξιακής … ακινησίας! Ούτε μία λέξη για την ανάγκη ανάπτυξης ενός Διεκδικητικού Προγράμματος, που ο Δήμαρχος, μαζί με τους Κοινωνικούς, Παραγωγικούς, Συνδικαλιστικούς, Εκπαιδευτικούς Φορείς, μαζί με τη Νεολαία και τους Πολίτες της Θεσσαλονίκης, θα πιέσουν την Κυβέρνηση να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς στην υλοποίηση των εξαγγελιών. Όμως ο Δήμαρχος, κυβερνητικότερος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Συνέδριο και από τον Περιφερειάρχη, έβγαλε την Κυβέρνηση από το κάδρο των πολέμιων της Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Δεν φταίει η Κυβέρνηση! Πόροι υπάρχουν! Φταίνε «οι γραφειοκρατικές και οι διοικητικές αβελτηρίες»! Αλλά αυτό και μόνον δείχνει την τεράστια «αβελτηρία» της Κυβέρνησης που

κυβερνά!(;) Αυτό και μόνον είναι ο λόγος που θα έπρεπε να υποχρεώσει το Δήμαρχο να δημιουργήσει ένα ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΗΣ που θα υποχρεώσει την Κυβέρνηση να αλλάξει τη δημόσια πολιτική, να βάλει τέλος στις «γραφειοκρατικές και διοικητικές αβελτηρίες», για να προχωρήσουν επί τέλους τα ώριμα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αναπτυξιακά έργα!

      Αλλά, για να αναπτυχθεί ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΗΣ είναι απαραίτητο, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, να έχει αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός –τελεσφόρος Διάλογος με τους Κοινωνικούς Φορείς και τους πολίτες της πόλης. Και με γνώμονα το σεβασμό στην Πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και το συμφέρον των πολιτών ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος και της εμπορικής αγοράς του κέντρου της πόλης, να ξεμπλοκάρει το σταμάτημα του μετρό. Και να τελειώσει επί τέλους ένα έργο ανάπτυξης που έπρεπε, σύμφωνα με προηγούμενες εξαγγελίες, να βρίσκεται εδώ και χρόνια σε πλήρη λειτουργία μέχρι το αεροδρόμιο και το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»! Όμως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρακολουθεί αμήχανος τα «έπεα πτερόεντα» για τη μετακίνηση των ευρημάτων της Βενιζέλου ή την παραμονή τους! Και το αδιέξοδο συνεχίζεται, ενώ υπάρχει πρακτική λύση για το προχώρημα του έργου και για την προστασία – ανάδειξη των αρχαίων ευρημάτων!

Για να αναπτυχθεί ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΗΣ χρειάζεται να πεισθούν οι πολίτες του κεντρικού Δήμου ότι η ΑΝΑΠΛΑΣΗ της Δ.Ε.Θ. είναι για το καλό τους, ότι η τσιμεντοποίηση του χώρου δεν απειλεί τη σωματική και ψυχική τους υγεία! Και να συμφωνήσουν οι επιχειρηματίες της πόλης ότι η δημιουργία μιας υπεραγοράς στο χώρο της Δ.Ε.Θ. δε θα είναι ένα νέο χτύπημα που μετά τον κορωνοϊό θα σημάνει το τέλος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας! Να πεισθούν και οι μαθητές, οι φοιτητές, οι άνθρωποι του μόχθου και της τρίτης ηλικίας, ότι δεν έχουν ανάγκη από ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, μια όαση ζωής, ένα κέντρο πολιτισμού και αναψυχής! Ότι προτιμούν μια «ανάπτυξη» που κάνει ακόμα πιο πυκνοδομημένο το κέντρο της πόλης, με ακόμα πιο μεγάλο συνωστισμό ανθρώπων και αυτοκινήτων, με ακόμα περισσότερα καρκινογόνα σωματίδια στον αέρα της πόλης.

      Όμως ο Δήμαρχος, ύστερα από … συνέργειες αποφάσισε ότι δε χρειάζεται κανένα ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΗΣ για την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» – ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ της Δ.Ε.Θ.! Αυτή είναι «η νέα αισιοδοξία, η νέα αισθητική, οι νέες, δημιουργικές φωνές πάνω στην ατζέντα της πόλης»! Αυτό είναι το «άλμα προς τα εμπρός με σχέδιο, ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και συνέργειες, (με ποιους;) που εξαγγέλλει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης! Και γι αυτό τουλάχιστον, είναι αποφασισμένος, να προχωρήσει με «ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, και συνέργειες» με την κυβέρνηση, για να μην οδηγηθούμε στο «διχασμό» και «στο αναμάσημα ξεπερασμένων συζητήσεων» για τη μεταφορά της Δ.Ε.Θ. στη Δυτική Θεσσαλονίκη!

      «ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ»! Είναι ανάγκη, τώρα, πριν είναι αργά, οι Δημοτικές Παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που είναι αντίθετες με τέτοιες «συνέργειες», να συνευρεθούν και να συζητήσουν για τη μεταξύ τους Συνεργασία και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους, ώστε να βγει το μετρό από το όρυγμα της Βενιζέλου και να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση της Δ.Ε.Θ.

Κείμενο Σάββα Σερασίδη, πρώην Δημάρχου Σταυρούπολης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *