Υπόμνημα προς τον Σύλλογο Φίλων Μνημείων

Υπόμνημα προς τον Σύλλογο Φίλων Μνημείων

Ηλεκτρονική καταγραφή των μνημείων: Διατηρητέα κτίρια και κτίρια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διατηρητέα βιομηχανική κληρονομιά, γλυπτά και «κατασκευές» στο δημόσιο χώρο και μνημεία εδάφους (αρχαιολογικά μνημεία ανασκαφής).

Ένταξή τους στο πρόγραμμα της Thesstopia. Δημιουργία ενός ηλεκτρονικού «Άτλαντα» για το κτιριακό απόθεμα της Θεσσαλονίκης. Δημιουργία ηλεκτρονικού καταλόγου με τα κτίρια της πόλης τα οποία χρήζουν βοηθείας. Ανάδειξη των εγκαταλειμμένων κτιρίων με φωτογραφίες και αναφορές. Δημιουργία ειδικής σελίδας στην thesstopia. Η ιστορία και η σημασία τους π.χ. Βίλα Αλλατίνι. Ιδιοκτησιακό καθεστώς, κατάσταση, παλαιότερες χρήσεις, προτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς για την αξιοποίησή της. Το ενδιαφέρον για τη σημασία των κτιρίων θα πρέπει να διατηρείται διαρκώς ζωντανό με ημερίδες, συζητήσεις, αρθρογραφία κ.λπ. Διαλέξεις κάθε εβδομάδα κατά συγκεκριμένη ημέρα στο πλαίσιο του Ανοικτού Πανεπιστημίου ή άλλου θεσμού για την προστασία των μνημείων (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ιστορικοί, καλλιτέχνες κλπ.)

Έκδοση από τον δήμο περιοδικού για την φροντίδα και την αξιοποίηση των μνημείων σε συνεργασία με τον Σύλλογο.

Διάσωση, ένταξη και αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των παλαιών καπναποθηκών

Αποπτήνωση: Τα  περιστέρια λόγω της ρύπανσης που προκαλούν και τους κινδύνους που ενέχει η εξάπλωσή τους στις μεγαλουπόλεις του σύγχρονου κόσμου, αποκαλούνται σε πολλές χώρες και «ιπτάμενοι αρουραίοι».

Στην Θεσσαλονίκη το πρόβλημα της εξάπλωσης των περιστεριών διογκώνεται χρόνο με το χρόνο, χωρίς η δημοτική αρχή και οι πολίτες να έχουν ευαισθητοποιηθεί για τον περιορισμό της επιβάρυνσης των μνημείων, αλλά και του κατοικήσιμου χώρου γενικά από αυτή την εξάπλωση. Η Αψίδα του Γαλερίου  έχει μετατραπεί σε δημόσιο περιστερώνα και κανείς δεν νοιάζεται. Οι επιπτώσεις στο μνημείο είναι ήδη ορατές.

Σε μια πρώτη φάση θα πρέπει να αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των  πολιτών μέσω ειδικών προγραμμάτων και μέσα από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, κυρίως της ΔΕΠΘΕ, ώστε να καταστεί το πρόβλημα «ορατό». Στη συνέχεια να υπάρξει συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους καταστηματάρχες που υπόκεινται στην ρύπανση από την παρουσία  των περιστεριών. Και με κατοίκους επιβαρυμένων περιοχών από αποικίες περιστεριών.

Θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες να μην ταΐζουν τα περιστέρα σαν τα αδέσποτα ζώα, στη συνέχεια να υπάρξει απαγόρευση του ταΐσματος τους στους δημόσιους χώρους (πολλοί πολίτες έχουν την κακή συνήθεια να πετάνε κομμάτια ξερού ψωμιού σε πάρκα και πεζοδρόμια ως τροφή στα περιστέρια) και να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες (πλ. Αριστοτέλους, Λευκός Πύργος, αρχαιολογικά μνημεία κ.α.) και επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Θα πρέπει να εισαχθούν πειραματικά κατά το παράδειγμα  και άλλων  πόλεων αρπακτικά  πτηνά (γεράκια) για τον περιορισμό της εξάπλωσης των περιστεριών.

Θα πρέπει να εκπονηθούν διάφορα προγράμματα περιορισμού του πολλαπλασιασμού των περιστεριών μέσω τεχνικών ελέγχου των γεννήσεων (περιορισμός των φωλεών επώασης στα κτίρια, αντικατάσταση των αβγών με πλαστικά αντίγραφα και παραπλάνηση των πτηνών κ.α.).

Εφαρμογές πυκνών μεταλλικών πλεγμάτων σε διάφορους χώρους (σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, τους καταστηματάρχες και τους ενοίκους), για την προστασία των κτιρίων από τις ακαθαρσίες και τον πολλαπλασιασμό των περιστεριών. Ήδη υπάρχουν παραδείγματα στην Θεσσαλονίκη και η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη σε πόλεις με πολλά διατηρητέα και ιστορικά κτίρια, π.χ. Βιέννη. Παλαιά και διατηρητέα κτίρια, λόγω των ιδιομορφιών τους, επιλέγονται  από τα περιστέρια ως τόπος δημιουργίας φωλιάς  και αναπαραγωγής.

 Απαγόρευση και επιβολή προστίμων σε όσους κατασκευάζουν αυτοσχέδιες «παγίδες» μέσω των οποίων τα περιστέρα ευρίσκουν φρικτό θάνατο, ενώ συγχρόνως δημιουργούνται και κίνδυνοι τραυματισμού ανθρώπων (καρφιά σε εκκλησίες, σε οικοδομές, θραύσματα γυαλιού κ.α., από τα οποία κινδυνεύουν και οι συντηρητές των κτιρίων).

Αδέσποτα και μνημεία: Ένα πρόβλημα είναι η παρουσία αδέσποτων ζώων στους χώρους και πέριξ των μνημείων. Αγέλες σκύλων πέριξ της Ροτόντας , γάτες εντός του Γαλεριανού συγκροτήματος κ.ο.κ.

Οι περιοχές επιβαρύνονται από τις ακαθαρσίες των ζώων και το θέαμα δεν είναι πάντοτε το καλύτερο για τους επισκέπτες, αν εξαιρέσουμε το φόβο πολλών από τις αγέλες των αδέσποτων σκύλων.

Ένας τρόπος απαλλαγής των μνημείων εδάφους από την παρουσία αδέσποτων είναι η τοποθέτηση ταϊστρών σε συγκεκριμένους χώρους πέριξ αλλά μακριά από τους χώρους των μνημείων.

Η όλη διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει υπό το συντονισμό του δήμου, φιλοζωικών οργανώσεων και σχετικών προς το εκάστοτε αντικείμενο πανεπιστημιακών σχολών.

Οπτική ρύπανση: Η οπτική ρύπανση στην πόλη είναι τεράστια. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Προτείνουμε την εγκατάσταση «κυλίνδρων» για ελεύθερη τοποθέτηση αφισών σε κομβικά σημεία του ιστορικού κέντρου και των δορυφορικών κοινοτήτων του δήμου για τη χρήση τους από πολιτικούς, κοινωνικούς και συλλογικούς φορείς και από ιδιώτες.

Εγκατάσταση «πινάκων» για την τοποθέτηση μηνυμάτων για παροχή εργασίας, ξένες γλώσσες κλπ. σε διάφορα σημεία κεντρικών δρόμων, ώστε να αποφεύγεται η επικόλληση τους σε κολώνες της ΔΕΗ ή τοίχους και άλλα σημεία τα οποία, μεταξύ των οποίων και επιφάνειες μνημείων ή επιφάνειες πέριξ των μνημείων δημιουργώντας  συνθήκες οπτικής ρύπανσης εις βάρος του μνημείου.

Εκτενή προγράμματα ενημέρωσης για τις δυνατότητες  που έχουν οι πολίτες να προωθήσουν το μήνυμά τους μέσω αφισών κλπ. σε «πινακίδες» και «κυλίνδρους». Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της ΔΕΠΘΕ θα μπορέσουν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση ποικιλοτρόπως.

Επαφή με τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους (ο ΠΑΟΚ έκανε μια εκστρατεία με ικανοποιητικά αποτελέσματα), για τον περιορισμό των ποδοσφαιρικών συνθημάτων των οπαδών σε ιστορικά και άλλα μνημεία της πόλης, αλλά και γενικώς στις επιφάνειες κτιρίων και κατασκευών.  Εδώ θα πρέπει να ιδωθεί η σχέση της προσπάθειας φασιστικών οργανώσεων, κυρίως της Χρυσής Αυγής, να κυριαρχήσει συμβολικά στο χώρο με τα σήματά της ή κρυφά σήματα που παραπέμπουν στην οργάνωση (το όνομα της ομάδας σπασμένο στα τέσσερα υπό τη μορφή σταυρού, ή το έτος ιδρύσεως υπό τον ίδιο τρόπο ή της οπαδικής οργάνωσης).

Ενημέρωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και των κατά τόπους ενοριακών ναών  να μην κολλούν ανακοινώσεις για διάφορες θρησκευτικές εορτές και δραστηριότητες στις κολώνες της ΔΕΗ και άλλες επιφάνειες. Θα πρέπει να προταθεί προς αυτή την πλευρά ένας εναλλακτικός τρόπος ενημέρωσης των ηλικιωμένων πολιτών που δεν χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Και εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα τα οποία παρακολουθούνται από ηλικιωμένους θρησκευόμενους (ράδιο Λυδία η Φιλιππησία, τηλεοπτικός σταθμός  4Ε).

Εφαρμογή των νόμων, επιβολή ποινών και προστίμων σε παραβάτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να τοποθετούν αφίσες σε ελεύθερες επιφάνειες, στύλους κ.α. Υπεύθυνες δε θα θεωρούνται μόνο οι εταιρίες ή ομάδες, σύλλογοι κλπ., οι οποίες ρυπαίνουν με τοιχοκολλήσεις, αλλά οι φορείς οι οποίοι διαφημίζονται (νυκτερινά κέντρα κλπ.).

Κατάργηση των κρυφών διαφημίσεων (για τις οποίες εδώ και δεκαετίες δεν καταβάλλεται και κανένα διαφημιστικό αντίτιμο) στις επιφάνειες των ψυγείων ή με τη χρήση πλαστικών σκεπασμάτων στους εξωτερικούς χώρους των περιπτέρων ως άκρως βλαπτικά στην καλαισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου από διάφορες ιδιωτικές εταιρίες: Άμεση απαγόρευση των πλαστικών καλυμμάτων με διαφημιστικά μηνύματα ( διαφημιστικό μήνυμα και εμπορική χρήση της επιφάνειας θα πρέπει να θεωρείται ακόμη και η χρήση του χρώματος μιας εταιρίας).

Απαγόρευση κάθε είδους κρυφής διαφήμισης στις επιφάνειες των ψυγείων εξωτερικού χώρου, αυτές θα πρέπει να προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά του ευρύτερου δημόσιου χώρου και να μην τα αλλοιώνουν σε μια προσπάθεια οπτικού εξωραϊσμού του αστικού χώρου και, κυρίως, του χώρου που περιβάλλει μνημεία της πόλης. Τα δύο περίπτερα επί της Γούναρη από την πάνω και κάτω πλευρά του Γαλεριανού συγκροτήματος ή το περίπτερο πάνω από την Ροτόντα αποτελούν στο σύνολό τους μορφές οπτικής ρύπανσης που επιβαρύνουν και την συνολική πρόσληψη του μνημείου. Η προστασία του μνημείου θα πρέπει να αρχίζει από τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο και όχι από τα «υλικά» όρια του μνημείου.

Ηχορύπανση: Η ηχορύπανση συγκαταλέγεται και αυτή στην επιβάρυνση των μνημείων. Δεν προκαλεί φθορές στα μνημεία, αλλά δημιουργεί ένταση και δυσαρέσκεια σε  επισκέπτες των μνημείων. Θα πρέπει και αυτή να περιοριστεί. Ψηφιοποίηση μιας σειράς δραστηριοτήτων που προκαλούν ηχορύπανση, π.χ. πολίτες που συλλέγουν αντικείμενα για ανακύκληση καλώντας τους κατοίκους να τα παραδώσουν μέσω των μεγαφώνων των αυτοκινήτων τους να ενταχθούν σε συνεργατικές δράσεις με τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Καυσαέρια: Η Θεσσαλονίκη έχει την ευλογία του Βαρδάρη, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να την κρατήσει μακριά από τις επιδράσεις των καυσαερίων. Η κρίση περιόρισε την χρήση του αυτοκινήτου, αλλά αυτή δεν είναι αρκετή. Η ρύπανση στα μνημεία της πόλης είναι εμφανέστατη. Οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην παραλία από μακριά φαίνονται «κατάμαυρες» από το συσσωρευμένο μείγμα ρύπων και σκόνης. Ο δήμος δε διαθέτει καμία υπηρεσία μέριμνας, περιποίησης και εξωραϊσμού των μνημείων.

Μακροπρόθεσμα προτείνουμε την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ηλεκτροκινούμενη πόλη. Αυτό θα περιορίσει τους ρύπους και την καταστροφή των μνημείων. Και σε αυτόν τον τομέα μπορούν να γίνουν σταδιακά βήματα (Βλ. το σχετικό τμήμα των προτάσεων του προγράμματος της ΔΚΘ «Υψίπολις» για την ηλεκτροκίνηση στην πόλη).

Η οπτική ασυναρτησία: Τα μνημεία στους ελεύθερους χώρους υπόκεινται στη διαρκή πίεση της πολιτικής των δημοσίων σχέσεων και του πελατειακού κράτους. Έτσι οι πλατείες φορτώνονται άσκοπα με διάφορα μνημεία για να εξυπηρετηθούν περιστασιακές πολιτικές ανάγκες της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται συνθήκες «ασφυξίας» στο δημόσιο χώρο και να μην αναδεικνύονται τα κύρια μνημεία του χώρου. Ο δημόσιος χώρος να στερείται «ύφους» και «χαρακτήρα» και αναλόγως να αντιμετωπίζεται από τους κατοίκους. Ένα μέρος του βανδαλισμού στην Θεσσαλονίκη οφείλεται στην έλλειψη σεβασμού σε αυτό το είδος του «ασφυκτικά γεμισμένου» δημόσιου χώρου, όπου όλα φαίνεται να είναι αποδεκτά.  Ως αποτέλεσμα έχουμε μια κατάσταση οπτικής ασυναρτησίας στο δημόσιο χώρο. Θυμίζει κάτι από τα πτωχά νοικοκυριά, όπου οι ένοικοι προσπαθούν να στριμώξουν σε έναν στενό χώρο, όσο το δυνατόν περισσότερο αντικείμενα.

Καμία δημοτική αρχή δεν έχει εκπονήσει έως τώρα μια συγκεκριμένη πολιτική επί αυτού του ζητήματος για το δημόσιο χώρο. Όλες ακολούθησαν την παλαιοκομματική πρακτική των εξυπηρετήσεων και εκδουλεύσεων. Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο των εγχώριων, αλλά και των ξένων «πελατών» της δημοτικής αρχής (π,χ. μνημεία στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *