Σύντομο υπόμνημα της ΔΚΘ «Υψίπολις» προς το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Σύντομο υπόμνημα της ΔΚΘ «Υψίπολις» προς το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Στους βασικούς άξονες του πολιτικού  μας προγράμματος συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια για την ενίσχυση των λεγόμενων «δημιουργικών βιομηχανιών». Η δημιουργική Θεσσαλονίκη είναι ένας σημαντικός προγραμματικός μας στόχος. Εδώ συμπεριλαμβάνεται και ο τομέας της παραγωγής προϊόντων πολιτισμού. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι όλα τα σημαντικά ιδρύματα παραγωγής άυλων προϊόντων θα πρέπει να ενσωματωθούν στην ενιαία λειτουργία της πόλης και να συμβάλλουν στην ενίσχυσή της, οικονομική και διεθνοπολιτική. Η «τοποθεσία» Θεσσαλονίκη θα πρέπει να καταγραφεί και να καταστεί ορατή σε διάφορα πεδία δραστηριοτήτων του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι διεθνώς.

Η ελληνική γλώσσα, η «μητρική γλώσσα της φιλοσοφίας», είναι ένα διαβατήριο για την διεθνοποίηση της Θεσσαλονίκης. Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος μπορεί να συμβάλλει με διάφορα μέτρα και προγράμματα:

1.Να ενισχύσει την παρουσία της ελληνικής γλώσσας και γραφής στο δημόσιο χώρο της πόλης και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση των κατοίκων της.

2.Να καταστήσει την ελληνική γλώσσα και γραφή ελκυστική στους γραφίστες και γενικώς στο χώρο του σχεδίου (design), κάτι που μακροπρόθεσμα θα έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα  για την πόλη και τη δημόσια εικόνα, τη φήμη και την αυτοπεποίθηση των κατοίκων της.

3. Να ενισχύσει την μετάφραση από τα ελληνικά στις ξένες γλώσσες και αντίστροφα. {βλ. και σχετικό υπόμνημα προς το Σύλλογο Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης στην ιστοσελίδα της ΔΚΘ «Υψίπολις»)

4.Καθιέρωση εβδομαδιαίων διαλέξεων-εισηγήσεων από ειδικούς όλων των συναφών κλάδων  στις κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και στους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος με θέμα την ελληνική γλώσσα και σε συνεργασία και με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (επιλογή θεμάτων, εισηγητών κ.α.). Κινηματογραφική καταγραφή τους, αρχειοθέτησή τους στο «Πολυκέντρο Πολιτισμού» και ανάρτησή τους στο thesstopia. [για το Κέντρο και την thesstopia βλ. στο πρόγραμμα της ΔΚΘ «Υψίπολις».

5. Τηλεοπτικές εκπομπές στην TV 100 για την ελληνική λογοτεχνία και γλώσσα στη διαχρονικότητά της. Η ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. [Γα την μετατροπή της TV100 σε διεθνικό τηλεοπτικό δίαυλο πολιτισμού βλ. στο πρόγραμμα της ΔΚΘ «Υψίπολις»]

6. Δημιουργία θερινού campus του δήμου σε συνεργασία με το ΑΠΘ και άλλους φορείς για ξένους σπουδαστές και επιστήμονες που μαθαίνουν ελληνικά. Διδασκαλία αρχαίων και νέων ελληνικών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Διεθνούς Ιδρύματος για τον Αριστοτέλη. [Βλ. σχετική πρόταση στο πρόγραμμα της ΔΚΘ «Υψίπολις»]

7. Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας παγκοσμίως ως πολλαπλό εργαλείο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της χώρας . Σημαντική είναι η διάδοση της ελληνικής σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. Και ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο μιας διευρυμένης αντίληψης για την εξωστρέφεια της πόλης θα ενδιαφερθεί για τις ανταλλαγές και σε αυτόν τον τομέα στο πλαίσιο μιας διπλωματίας των πόλεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *