Ο τουρισμός στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Ο τουρισμός στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Η πόλη που αξίζει να ανακαλύψεις

Ο τουρισμός είναι μια υπόσχεση ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη, η οποία μπορεί να αναδειχθεί σε κύριο προορισμό της Μεσογείου. Προορισμό ποιοτικού τουρισμού με σεβασμό/ανάδειξη της ιστορίας (πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη), του περιβάλλοντος (Πράσινη Θεσσαλονίκη), του παράκτιου χαρακτήρα της (Μπλε Θεσσαλονίκη), του πολιτισμού της (Thessaloniki Festival City), των παραδόσεών της (Θεσσαλονίκη Χίλιες και Μία Γεύσεις).

Μήπως όμως πρέπει να (ξανα)δούμε πως θα μοιράζεται στις γειτονιές της πόλης η «πίτα» του τουρισμού? Γιατί εκτός από τις γειτονιές που προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστών με τα μνημεία, τα μουσεία, τις αγορές τους, είναι και οι “ξεχασμένες” γειτονιές που περιμένουν να ενταχθούν στον τουριστικό χάρτη της πόλης. Ο “Φραγκομαχαλάς” και ο μεταλλαγμένος Βαρδάρης, οι Σαράντα Εκκλησιές, η συνοικία Χαριλάου, η προσφυγική Τούμπα, το Ντεπώ και πόσες άλλες γειτονιές με ιδιαίτερο χρώμα, ομορφιές, γεύσεις και προϊόντα που περιμένουν να τα ανακαλύψουν οι επισκέπτες της πόλης. Οι γειτονιές του σήμερα, που με τον ρυθμό της πραγματικής ζωής της πόλης, μπορούν να προσφέρουν το πιο ελκυστικό και δυσεύρετο στοιχείο για τον σύγχρονο τουρίστα-ταξιδιώτη: την αυθεντικότητα!

Η Υψίπολις στοχεύοντας πάντα στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης, ξεκινάει πρόγραμμα για τη διάχυση του οφέλους από τον τουρισμό στο σύνολο της πόλης, και όχι μόνο στα κύρια τουριστικά σημεία. Η κάθε περιοχή/δημοτικό διαμέρισμα έχει τη δική της διακριτή ιστορική/πολιτιστική ταυτότητα, αλλά και δημιουργικό προφίλ που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες. Για να γίνει αυτό χρειάζονται συνέργειες, να επικοινωνήσουν και να συνεργασθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι, εμπορικές ενώσεις, επαγγελματικά σωματεία, τουριστικά γραφεία, πράκτορες, ξεναγοί και πολλοί άλλοι. Χρειάζεται η αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης των δράσεων, η προώθηση των περιοχών στα sites, η ανάδειξη ‘κρυφών’ σημείων, storytelling από τους κατοίκους και πολλά άλλα. Η Υψίπολις, με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, παίρνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει την οργάνωση και τον συντονισμό αυτής της συμμετοχικής προσπάθειας. Για να φέρει τον τουρίστα να ανακαλύψει τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Για να τον κάνει να αγαπήσει την πόλη και τους ανθρώπους της. Για να ξανάρθει!

Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 6 Μαίου στις 6 το απόγευμα στον Πολυχώρο “ΕΝΕΚΕΝ” Προξένου Κορομηλά 37, στον ημιόροφο, να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί για τον “Τουρισμό στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης”.

https://www.facebook.com/events/602202120189178/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *