Περί καρναβαλιών…

Περί καρναβαλιών…

Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε δια του τύπου ότι η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποδέχτηκε πρόταση ιδιωτικής εταιρίας για τη διοργάνωση «καρναβαλικών εκδηλώσεων» στη Θεσσαλονίκη.

Η διοίκηση του δήμου υπό τον Κ. Ζέρβα φαίνεται ότι αρχίζει να άγεται και να φέρεται από τις «εμπνεύσεις» διαφόρων εταιριών  ιδιωτικών συμφερόντων, εφόσον η ίδια δεν έχει να παρουσιάσει κάτι πρωτότυπο για τη Θεσσαλονίκη και τον πολιτισμό της.

Χωρίς προκατάληψη απέναντι στις πρωτοβουλίες των ιδιωτών και επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης αναρωτιόμαστε ποια μπορεί να είναι η συμβολή ενός καρναβαλικού γεγονότος, το οποίο υποτίθεται πως θα εξελιχθεί σε θεσμό της πόλης, στον πολιτισμό και την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

Ήδη η έκκληση για συμμετοχή ενδιαφερομένων φορέων και  πολιτών στην διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης-παρέλασης φανερώνει ότι πρόκειται για δουλειά στο πόδι. Δεν θα απορρίπταμε τη συγκεκριμένη πρόταση και τον επαρχιωτισμό που τη διαπνέει, εάν δεν ήταν ανταγωνιστική, τόσο προς τις παραδοσιακές τοπικές εκδηλώσεις (καρναβάλι Σοχού) του νομού, αλλά ακόμη περισσότερο προς τις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Ξάνθης και δευτερευόντως της Πάτρας.

karnabali

Η Θεσσαλονίκη ως μητροπολιτικό κέντρο δεν είναι δυνατόν να «σκέφτεται» και να προγραμματίζει  το μέλλον της εις βάρος των περιφερειακών αστικών κέντρων. Όλοι και όλες γνωρίζουμε τη σημασία που έχει για την πόλη της Ξάνθης και της ευρύτερης περιφέρειας  της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο εορτασμός του καρναβαλιού και πόσο σημαντικός είναι ο συμβολισμός του και το οικονομικό του αποτύπωμα στην περιοχή.

Η Δημοτική Κίνηση «Υψίπολις» καλεί τη διοίκηση του κ. Ζέρβα να αποσύρει την συγκατάθεσή της προς την ιδιωτική εταιρία και καλεί τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε οποιονδήποτε προγραμματισμό συστηματικής υφαρπαγής του καρναβαλιού της Ξάνθης με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη της  πρωτεύουσας-πόλης του Βόρειας Ελλάδας!

Οι Θεσσαλονικείς γιορτάζουμε τον καρνάβαλο, αλλά δε θα γίνουμε και… καρναβάλια επαρχιώτικων αντιλήψεων που «μικραίνουν» αφάνταστα τη Θεσσαλονίκη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *