Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: «Θέλουμε μια έξυπνη και δημιουργική Θεσσαλονίκη»

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης «Υψίπολις» ξεκίνησε τις προγραμματισμένες συναντήσεις στελεχών της  με θεσμικούς φορείς της πόλης. Η πρώτη επίσκεψη στην έδρα της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Τον επικεφαλής της ΔΚΘ «Υψίπολις» αναπλ. καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και το μέλος της Επιτροπής Προγράμματος της Κίνησης Όμηρο Ταχμαζίδη δεξιώθηκαν στα γραφεία της Εταιρείας Λογοτεχνών ο πρόεδρος της Ηλίας Κουτσούκος (συγγραφέας), η αντιπρόεδρος Χλόη Κουτσουμπέλη (ποιήτρια), ο γεν. γραμματέας Βαγγέλης Τασιόπουλος (συγγραφέας) και ο ταμίας του δ.σ. Ανδρέας Καρακόκκινος (ποιητής). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, αντηλλάγησαν απόψεις για τη γενικότερη κατάσταση στην πόλη, αλλά και πιο ειδικά για την κατάσταση στον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης περιέγραψε τους γενικούς άξονες του προγράμματος και των πολιτικών στόχων της ΔΚΘ «Υψίπολις» και τη θέση της πολιτικής πολιτισμού μέσα σε αυτό, ενώ ο Όμηρος Ταχμαζίδης ανάπτυξε το περιεχόμενο του «Υπομνήματος» που επιδόθηκε στην Εταιρεία Λογοτεχνών. (Βλ. «Υπόμνημα»). Από την πλευρά τους οι θεσμικοί εκπρόσωποι του λογοτεχνικού κόσμου της Θεσσαλονίκης επέστησαν με καίριες παρατηρήσεις τους την προσοχή σε ορισμένα κομβικά σημεία που μπορούν να διασφαλίσουν αποτελέσματα σε μια δημιουργική πολιτική πολιτισμού.

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση ο επικεφαλής της ΔΚΘ «Υψίπολις» Γρηγόρης Ζαρωτιάδης δήλωσε τα εξής: «Επιλέξαμε συνειδητά και για λόγους καθαρά συμβολικούς να αρχίσουμε την εκστρατεία παρουσίασης του προγράμματός μας σε θεσμικούς φορείς από την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Η χθεσινή επίσκεψή μας επίσης συνέπεσε με την απονομή δύο κρατικών βραβείων σε δύο Θεσσαλονικιές δημιουργούς του λόγου, τη Μαρία Κουγιουμτζή και την Χλόη Κουτσουμπέλη, και αυτό μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία. Η Θεσσαλονίκη δικαιούται να κοιτάζει με υπερηφάνεια στην λογοτεχνική παράδοση του χθες, αλλά με την ίδια ακριβώς υπερηφάνεια θα πρέπει να αντικρίζει και το σήμερα, εφόσον διαθέτει ένα λαμπρό λογοτεχνικό δυναμικό, το οποίο παραμένει δυστυχώς αναξιοποίητο. Η ΔΚΘ «Υψίπολις» θα τιμήσει, όπως φαίνεται και από το πρόγραμμά της, και το παρελθόν και το παρόν και το μέλλον της λογοτεχνικής δημιουργίας της Θεσσαλονίκης, γιατί θεωρεί ότι η λογοτεχνική παράδοση αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης και δημιουργικής πόλης. Και εμείς θέλουμε μια έξυπνη και δημιουργική Θεσσαλονίκη».