ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Στην Αντιγόνη του Σοφοκλή εμφανίζεται ο χαρακτηρισμός Υψίπολις, προσδιορίζοντας αυτόν -ήν που τιμά την πόλη του, αλλά και που τιμάται από αυτήν.

Στο παρόν, η τραγικότητα της έννοιας συνίσταται στο ότι πολλοί -ές δεν τίμησαν την τιμή που τους έκανε η πόλη αναδεικνύοντας τους / τες σε θέσεις ευθύνης.

Η Δημοτική Κίνηση Υψίπολις φιλοδοξείνα ανατρέψει τη σύγχρονη τραγωδία του ελληνικού πολιτικού γίγνεσθαι συμβάλοντας σε μια νέα κουλτούρα στην πολή μας και ευρύτερα:

 • αναδεικνύοντας πρόσωπα που θα ενσαρκώσουν οράματα και θέσεις – όχι το αντίστροφο,
 • γειώνοντας τις απαραίτητες ριζοσπαστικές ανατροπές, που επιβάλλει η τεχνολογική εξέλιξη και οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές αναγκαιότητες, με τις πραγματικές συνθήκες, κάνοντας τες πράξη και χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες,
 • επιδιώκοντας την πλατειά κοινωνικη όσμωση και τις ευρύτερες συνεργασίες – όχι το «πολιτικό αλισβερίσι».

Εμείς είμαστε εδώ γιατί ζητούμε να μας τιμήσουν όλοι -ες οι Θεσσαλονικείς και γιατί θέλουμε να τιμήσουμε την επιλογή τους.

Είμαστε εδώ γιατί διεκδικούμε την ευθύνη του Δήμου της Θεσσαλονίκης:

 • διότι είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι μπορούμε – μια ομάδα από νέους ανθρώπους, με γνώσεις, με δεξιότητες, με εμπειρίες, τοπικές περιφερειακές και διεθνείς,
 • διότι έχουμε ωριμάσει την ανατρεπτική μας ορμή σε συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, εφικτό στρατηγικό όραμα με επιμέρους προτάσεις και προσδιορισμένες χρονοπρογραμματικά κινήσεις,
 • διότι δεν οφείλουμε σε κανέναν, παρά μόνο στους πολίτες του Δήμου μας,
 • διότι τολμάμε να συγκρουστούμε με τις λανθασμένες νοοτροπίες, τα κακώς κείμενα, τις συντηρητικές πρακτικές, πριν τις εκλογές, κυρίως όμως μετά, όταν θα έχουμε την ευθύνη διακυβέρνησης του Δήμου της Θεσσαλονίκης.

Με τη σημερινή συνέντευξη τύπου, εγκαινιάζουμε επισήμως τον αγώνα μας ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, σε όλες τις κοινωνικές, παραγωγικές και πολιτικές συλλογικότητες της πόλης μας ότι θα είμαστε ανοικτοί σε μια γόνιμη επικοινωνία. Πολύ περισσότερο, θα την επιδιώξουμε εμείς, ανεξαρτήτως προγραμματικών συμπτώσεων ή διαφωνιών. Η αναζήτηση συγκλίσεων αλλά και δημιουργικών αντιπαραθέσεων θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής μας δράσης.

Είμαστε στρατευμένοι -ες σε μια προοδευτική προοπτική της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα όμως είμαστε πεπεισμένοι -ες ότι αυτή πρέπει να προκύψει μέσα από νέες υπερβατικές κινήσεις και σχήματα. Δεν μπορεί παρά να την ενσαρκώσουν νέες και νέοι πολίτες με ορμή και διάθεση, μπολιασμένη με τη γνώση και την εμπειρία.

Φίλες και φίλοι, συμπολίτες και συμπολίτισσες, η Υψίπολις έχει όραμα, συγκεκριμένες προτάσεις και μας καλεί όλους -ες να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε για το ποια πόλη μας αξίζει:

 • Η Θεσσαλονίκη Μητρόπολη: μια πόλη, ένας μητροπολιτικος συντονισμός, πολλές, δυνατές κοινότητες.
 • Η Θεσσαλονίκη Ανεκτική: όσο υπάρχει, όλοι θα έχουν πατρίδα.
 • Η Θεσσαλονίκη Έξυπνη: ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις διοικητικές λειτουργίες, στην καθημερινότητα του πολίτη και στην εξυπηρέτησή του, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ενδοαστικής παραγωγικής δραστηριότητας.
 • Η Θεσσαλονίκη Πράσινη: με σύγχρονη διαχείριση κι αξιοποίηση των απορριμμάτων, ηλετροκίνηση στις αστικές συγκοινωνίες, αστικό και περιαστικό πράσινο.
 • Η Θεσσαλονίκη Δημιουργική: στην επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό.
 • Η Θεσσαλονίκη Τολμηρή: με ένα μακρόπνοο σχέδιο κτιριακής ανα- και αποδόμησης, ανάπλασης της δυτικής εισόδου, πεζοδρόμησης του εμπορικού και του ιστορικού της κέντρου, αξιοποίησης του συνόλου του θαλάσσιου μετώπου.

Οι προηγούμενοι έξι άξονες δεν αποτελούν κενό γράμμα. Εξειδικεύονται μέσα από επιμέρους προτάσεις και προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε (και καταθέτουμε):

 • Το σχέδιό μας για την ολική, ριζική αναμόρφωση της δυτικής εισόδου και μετώπου σε ένα μητροπολιτικό αρθρωτό σύστημα θεματικών πάρκων και χώρων δημιουργικής ανάπτυξης, σε έναν περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτισμικό πνεύμονα της δυτικής πλευράς.
 • Το πρόγραμμά μας για την καλλιέργεια ενός σύγχρονου πολιτισμού μνήμης για τη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας τις σημαντικές επετείους της επομενης περιόδου προκειμένου να αναδειχθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης ως προσφυγομάνα, ως περιφερειακό κέντρο, ως σημειο αναφοράς γεγονότων και τάσεων. Απώτερος σκοπός, η ανάπτυξη δημιουργικών, ερευνητικών συνεργειών των φορέων της πόλης με αντίστοιχους διεθνώς, ενισχύοντας την προοπτική κοινωνικής και οικονομικής αξιοποίησης του ρόλου της.
 • Το σχέδιό μας για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως σημείο αναφοράς της έρευνας, των εφαρμογών και της προώθησης της «μπλε οικονομίας» στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναδείξουμε σταδιακά πιο συγκεκριμένα το περιεχόμενο του προγράμματός μας καταθέτοντας αναλυτικά τις προτάσεις μας στο πλαίσιο ανοικτών εκδηλώσεων που θα προκαλέσουμε. Επίσης, ως το τέλος του Ιανουαρίου θα δημοσιεύσουμε το σύνολο των προσώπων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό μας. Ένα ψηφοδέλτιο φρεσκάδας, τόλμης, γνώσης, και δεξιοτήτων.

Καλούμε όλες -ους τις / τους συμπολίτες μας να συστρατευτούμε σε μια πορεία μακριά αλλά με ορατό προορισμό, δύσκολη αλλά συνάμα κι όμορφη.

Μια πορεία αρετής κι όχι ευκολίας.

Μια πορεία ενεργοποίησης κι όχι ανάθεσης.

Προς ένα όραμα ριζοσπαστικό και εφικτό, σύγχρονο και τολμηρό, συμβατό με το παρελθόν μας και αντάξιο του μέλλοντος.

Προς ένα όραμα που ταιριάζει σε αυτούς κι αυτές που προτιμούν να καθορίσουν την ιστορία, αντί να την υποστούν.

Προς το όραμά μας.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

gzarotia@econ.auth.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *