Αναφορά στην εισαγγελία για τα «πληρωμένα εξώφυλλα» κατέθεσε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Αναφορά στην εισαγγελία για τα «πληρωμένα εξώφυλλα» κατέθεσε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Αναφορά προς την εισαγγελία Θεσσαλονίκης με την οποία ζητεί την άμεση διερεύνηση όλων των περιπτώσεων της «πληθωρικής εκπροσώπησης» υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων σε ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τις πηγές και τους τρόπους χρηματοδότησης αυτών των πληρωμένων καταχωρήσεων υπό την φενακισμένη δημοσιογραφική μορφή τους, είτε ως ρεπορτάζ, συνεντεύξεις,  σχόλια κ.α. κατέθεσε, σήμερα, ο επικεφαλής της ΔΚΘ “Υψίπολις” και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Συνοδευόμενος από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού Σοφία Γουίτλοκ Καιτατζή, καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Όμηρο Ταχμαζίδη δημοσιογράφο- μεταφραστή, Νίκο Γραικούση, απόστρατο αξιωματικό του λιμενικού σώματος- οικονομολόγο και Κούλη Κωνσταντινίδη, τεχνικό υπολογιστών, ο κ. Ζαρωτιάδης κατέθεσε στον εισαγγελέα γραπτά τεκμήρια από τα οποία προκύπτει η παραδημοσιογραφική πρακτική και η παράνομη εμπορευματοποίηση της ειδησεογραφίας από κάποια έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Ο επικεφαλής της ΔΚΘ “Υψίπολις” είχε προαναγγείλει ότι θα προβεί στην ενέργεια αυτή, σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει, για συμβολικούς λόγους, στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), χαρακτηρίζοντας δεοντολογικά κατακριτέο τον συνδυασμό της παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών με την ειδησεογραφική λειτουργία των ΜΜΕ, δημιουργώντας επί σκοπώ φαινόμενα παραδημοσιογραφίας και παραπληροφόρησης.

Στην αναφορά που κατέθεσε σήμερα, ο κ. Ζαρωτιάδης αναφέρει ότι “αρνήθηκα και αρνούμαι να αποδεχτώ τον κυνικό ισχυρισμό ότι «έτσι παίζεται το παιχνίδι» και πως είμαστε υποχρεωμένοι όλοι όσοι πολιτευόμαστε και ζητούμε την ψήφο των συμπολιτών μας να δηλώσουμε υποταγή σε αυτές τις παράνομες πρακτικές, σε τελική ανάλυση να προσπαθήσουμε και εμείς να διασφαλίσουμε την εύνοια και την αποδοχή του εκλογικού σώματος με πληρωμένες και κατασκευασμένες ειδήσεις, με παραπλανητικές δημοσκοπήσεις και πληρωμένα σχόλια”.

Ακόμη σημειώνει ότι “οι Θεσσαλονικείς έχουν το δικαίωμα ως πολίτες μιας ελεύθερης δημοκρατικής χώρας στην αχειραγώγητη πληροφόρηση, ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν άποψη για τις πολιτικές επιλογές τους στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Πληρωμένα δελτία ειδήσεων με συγκεκριμένη κοστολόγηση από τους ιδιοκτήτες των διαφόρων έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών μέσων, πληρωμένες κατά παραγγελία συνεντεύξεις, κατευθυνόμενες «δημοσκοπήσεις» τα αποτελέσματα των οποίων χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης για την απόσπαση χρημάτων από υποψηφίους, δεν προσκρούουν μόνο στο γράμμα του νόμου, αλλά δυναμιτίζουν τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος και αυτά συγκροτούνται από την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και των ιδεών, την ανοικτή και αχειραγώγητη δημοσιότητα, το δημοκρατικό διάλογο στη βάση των διαθέσιμων ειδήσεων και πληροφοριών”.

Τέλος ο κ. Ζαρωτιάδης υπογραμμίζει ότι “ως πολίτης αυτής της χώρας και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος που μεριμνά για το μέλλον των νέων γενιών δε διανοούμαι ότι είναι δυνατόν η ειδησεογραφία να μετατρέπεται σε πηγή εκβιασμού ώστε να αποκομίζουν οφέλη διάφοροι επιτήδειοι, εις βάρος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, εις βάρος των νομοταγών επιχειρηματιών του κλάδου της ενημέρωσης, εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας”.

2 Replies to “Αναφορά στην εισαγγελία για τα «πληρωμένα εξώφυλλα» κατέθεσε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

 • Nicola Theodosaki

  By Nicola Theodosaki

  Reply

  Σωστά ολα! Όμως σε Ποια και για ποια ελεύθερη Θεσσαλονικη μιλάτε και για ποιους ελεύθερους πολίτες δημότες. Μη φοβάστε και κρυβεστε αφού θέλετε να πρόαγετε την αλήθεια.

 • Υψίπολις Δημοτική κίνηση για τη Θεσσαλονίκη

  By Υψίπολις Δημοτική κίνηση για τη Θεσσαλονίκη

  Reply

  Αγαπητή συμπολίτισσα, ευχαριστούμε για το σχόλιό σου. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον προβληματισμό σου ως προς το κατά πόσο είναι “ελεύθερη”η Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που έχει καταστήσει την χώρα “αποικία χρέους” και “ειδική οικονομική ζώνη”. Μάλιστα στον βαθμό που αφορά στη συμπεριφορά μας στην αυριανή διοίκηση του Δήμου, έχουμε εκφραστεί συγκεκριμένα – π.χ. για την αντίσταση που πρέπει να έχουμε απέναντι στο ξεπούλημα της δημόσιας / δημοτικής περιουσίας και στον κεντρικό κρατικό έλεγχο των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντισταθούμε και στην πρακτική ουσιαστικού περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών μας από συγκεκριμένη μερίδα των ΜΜΕ. Πολιτική αντίσταση παντού – Πολιτική πρόταση για όλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *