Η ΔΚΘ  «Υψίπολις» στηρίζει το δίκαιο αίτημα των επανορθώσεων

Η ΔΚΘ «Υψίπολις» στηρίζει το δίκαιο αίτημα των επανορθώσεων

Την προώθηση της δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη ενός ανεξαρτήτου επιστημονικού ιδρύματος με αντικείμενο την επιστημονική έρευνα επί των εγκληματικών πρακτικών της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας στον ελλαδικό και υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο πρότεινε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Η πρόταση διατυπώθηκε με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Karl Heinz Roth και Hartmut Ruebner «Η οφειλή των επανορθώσεων. Υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις  εκδόσεις της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης  νομού Πιερίας «Ο τόπος μου» σε μετάφραση του στελέχους και υποψηφίου δημοτικού συμβούλου της δημοτικής κίνησης  «Υψίπολις», Όμηρου Ταχμαζίδη.

«Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία» ανέφερε ο μεταφραστής του βιβλίου- που είχε και την ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης- «έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την εγκληματική μηχανή του εθνικοσοσιαλισμού» και συμπλήρωσε ότι «οι επανορθώσεις θα αποτελέσουν μέρος της διπλωματίας των πόλεων του δήμου Θεσσαλονίκης και της νέας δημοτικής αρχής, όσο και αν αυτό δυσαρεστήσει τη γερμανική πλευρά που επιχειρεί τη χειραγώγηση της συλλογικής μνήμης».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε ο ίδιος ο Karl Heinz Roth, συνοδευόμενος από τον γνωστό στο ελληνικό κοινό από τα μεταφρασμένα βιβλία του για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα ελληνομαθή ιστορικό Christoph Ulrich Schminck-Gustavus, ενώ χαιρετισμό –μεταξύ άλλων- απεύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οικοδεσπότης της εκδήλωσης Γιάννης Μπουτάρης,  ο Χαράλαμπος Νανακούδης εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων και ο Ηλίας Τσολακίδης που έκανε μία σύντομη αναφορά  στις δραστηριότητες της ομάδας του νομού Πιερίας  «Ο τόπος μου».

Για το συγκεκριμένο βιβλίο του Karl Heinz Roth μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ  κ. Ζιάκας, ενώ ο συγγραφέας με μεταφραστή τον Schminck-Gustavus περιέγραψε σε αδρές γραμμές το περιεχόμενο του βιβλίου και την πρόταση που διατυπώνεται σε αυτό για την εξόφληση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Η εκδήλωση έκλεισε με μια εισήγηση συνοδευόμενη με οπτικό υλικό (διαφάνειες) από τον Schminck-Gustavus  για την περίπτωση της καταστροφής των Λιγγιάδων στα Ιωάννινα από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *