Να αναλάβει ο δήμος πρωτοβουλίες κατά της λαθραίας ξενάγησης

Να αναλάβει ο δήμος πρωτοβουλίες κατά της λαθραίας ξενάγησης

Η Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης «Υψίπολις» επί τη ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων υπενθυμίζει την τεράστια σημασία τους στην ανάπτυξη και στη διεύρυνση των κλάδων της δημιουργικής οικονομίας.

Σε δήλωσή του αναφορικά με τη σημερινή ημέρα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης ανέφερε: «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει τεράστιο μνημειακό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό απόθεμα το οποίο δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο.  Διαπιστώνουμε και εδώ το βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης και όλη η πόλη, δηλαδή την έλλειψη συνολικού προγραμματισμού, συντονισμού και συλλειτουργίας των επί μέρους τομέων των διαφόρων οργανισμών και φορέων διαχείρισης αυτού του αποθέματος. Η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων συντονισμού και η μητροπολιτική διαχείριση όλων των φορέων του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η πόλη γενικώς, από τις συγκοινωνίας και την αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Το MOMus και  η νέα λειτουργία του είναι για παράδειγμα ένα πολύ καλό μοντέλο λειτουργίας που μας δείχνει το μελλοντικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Το πολεοδομικό συγκρότημα πρέπει να αποκτήσει νέους μητροπολιτικούς τρόπους λειτουργίας για τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα των υπηρεσιών και των φορέων του. Διαθέτουμε τα εργαλεία τόσο για τις άμεσες αλλαγές στη σχέσεις δήμου και μουσείων, όσο και το όραμα για την ένταξη των υφισταμένων μουσείων της πόλης και της ίδρυσης νέων – ήδη έχουμε προτείνει και κάποια ως παράταξη – ως δυναμικό στοιχείο της δημιουργικής οικονομίας.

Επίσης Θα ήθελα με αφορμή τη σημερινή ημέρα να επιστήσω την προσοχή σε ένα φαινόμενο που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια πολύ έντονα και τις λειτουργίες των μουσείων και του πολιτιστικού τουρισμού και αυτό είναι η λαθραία ξενάγηση. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και ο δήμος μπορεί να συμβάλλει και αυτός στον περιορισμό του φαινομένου μέσα από συγκεκριμένες ενέργειας και σε συνεργασία με φορείς του τουρισμού και τα αρμόδια υπουργεία. Ο ρόλος των ξεναγών  ως μέρος του ελληνικού πολιτισμού φιλοξενίας αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι του τουρισμού και της σύγχρονης πολιτιστικής βιομηχανίας και για αυτό  οφείλουμε να του δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή και να έχει την προσήκουσα μέριμνα. Η κατάσταση και στην Θεσσαλονίκη, λόγω της ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης προς την πόλη τα τελευταία χρόνια, έχει ξεφύγει και ο δήμος οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς της πόλης και το συνδικαλιστικό όργανο των διαπιστευμένων επαγγελματιών ξεναγών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *