Ο πολιτισμός  της μνήμης είναι μία υποχρέωση και μία ευκαιρία

Ο πολιτισμός της μνήμης είναι μία υποχρέωση και μία ευκαιρία

“Η ευθύνη για τη μνήμη, η υποχρέωση να θυμόμαστε μπορεί να καταστεί ευκαιρία για το μέλλον. Μπορεί να μετουσιωθεί σε πολιτιστικό προϊόν και να συμβάλει στην ανάπτυξη της δημιουργικής οικονομίας και στην προώθηση της επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας».

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης με αφορμή την επέτειο για τη Γενοκτονία των Ποντίων προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «οφείλουμε  να τιμήσουμε αυτή τη μέρα όσο το δυνατόν πιο ομόψυχα, πιο ενωμένα γίνεται. Είναι δυστύχημα το γεγονός ότι οι επίσημοι εκφραστές του οργανωμένου ποντιακού χώρου δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την ομοψυχία τους».

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΔΚΘ «Υψίπολις» αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε ως συνδυασμός, τόσο στην «Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης» όσο και στο σύνολο των προσφυγικών σωματείων και εκπροσωπήσεων, η οποία αφορά στην αξιοποίηση του 2023 ως ορόσημο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Συνθήκη της Λωζάνης και την πρωτοφανή ανταλλαγή των πληθυσμών που γέννησε πολλά κοινωνική, εθνολογικά και πολιτικά φαινόμενα.

«Είναι μία ημερομηνία ορόσημο που μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και να αναδείξει διεθνώς το ρόλο της ως Πρωτεύουσα των Προσφύγων, ως πόλη- πρωτεύουσα της διαπολιτισμικής συνεννόησης, ως πόλη επίκεντρο του Οικουμενικού, ανοικτού, μη κλειστοφοβικού ελληνισμού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρωτιάδης.

Η ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε η «Υψίπολις» περιλαμβάνει ένα ετήσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων, με πρωτοβουλίες συγκρότησης θεσμών, πρωτοβουλίες που θα φέρουν μελετητές, ερευνητικές συλλογικότητες και άλλες υποστάσεις από τον διεθνή χώρο για να αναδείξουμε τα 100 χρόνια πριν αλλά και τα 100 χρόνια του μέλλοντος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας το 2023.

«Πρέπει να αξιοποιούμε τις ημερομηνίες – ορόσημο ως ημερομηνίες και ευκαιρίες για συνάντηση της ευθύνης στη μνήμη με τις ευκαιρίες για το μέλλον» κατέληξε ο κ. Ζαρωτιάδης.

Δείτε το video με τις δηλώσεις του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *