Οι δικές μας δημόσιες σχέσεις δεν αγοράζονται ούτε πωλούνται αλλά κατακτιούνται

Οι δικές μας δημόσιες σχέσεις δεν αγοράζονται ούτε πωλούνται αλλά κατακτιούνται

Έναν από τους πλέον βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της Δημοτικής Κίνησης “Υψίπολις”, το όραμα για μία “Θεσσαλονίκη- Μητρόπολη” παρουσίασε, χθες, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση πολιτών, στην “καρδιά” του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, την Πλατεία Ναυαρίνου, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης ανέπτυξε τη φιλοσοφία του συνδυασμού για μία αποτελεσματική, ουσιαστική και δημοκρατική – συμμετοχική μητροπολιτική διοίκηση της πόλης στα πρότυπα της ευρωπαϊκής και διεθνούς εμπειρίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο σχέδιο της ΔΚ “Υψίπολις” για μία περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να δώσει λύση στο πλέον σοβαρό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, την ανεργία.

Η εκδήλωση, που συνοδεύτηκε από τη συναυλία του ροκ συγκροτήματος De Facto, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίληψης των μελών του συνδυασμού για ανοικτές παρεμβάσεις και συλλογική δράση στους δημόσιους χώρους, πάνω απ’ όλα όμως για μία ανοικτή, δημόσια, τολμηρή επαφή με τον πολίτη.

“Έχουμε επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο του πολιτεύεσθαι. Ένα πολιτεύεσθαι της τομής, της τόλμης, της ανοικτής φωνής και των προτάσεων. Απέναντι σ ‘αυτούς που έχουν επιλέξει το πολιτεύεσθαι της επιφάνειας και όχι της ουσίας. Της επικοινωνιακής τακτικής και της ατάκας. Των κλειστών μαγαζιών και όχι της ανοικτής απεύθυνσης. Εμείς δεν φοβόμαστε την τοπική κοινωνία. Δεν φοβόμαστε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε η φωνή μας να φθάσει άμεσα σε όλους εσάς. Θέλουμε να αντιστρέψουμε τη λογική του “σώνει και καλά” να έχει την πρόσβαση στον πολίτη αυτός που πληρώνει” ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΚΘ “Υψίπολις”.

Στην ομιλία του ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης δεν παρέλειψε ακόμη να καυτηριάσει το γεγονός ότι ορισμένοι ανθυποψήφιοί του, οι οποίοι μάλιστα έχουν τη στήριξη ισχυρών κομματικών μηχανισμών, μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές δεν έχουν καν ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

“Διεκδικούν τη στήριξή σας από συνήθεια γιατί την επιβάλλουν πληρωμένες δημοσκοπήσεις και εμπορευματοποιημένες δημόσιες σχέσεις. Οι δικές μας δημόσιες σχέσεις δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται, αλλά κατακτιούνται” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρωτιάδης.

Η “Υψίπολις” για τη “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη”

Η αποτελεσματική, ουσιαστική και δημοκρατική – συμμετοχική μητροπολιτική διοίκηση της πόλης αποτελεί μια αυτονόητη αναγκαιότητα. Συνιστά μια βαθιά ανάγκη για τη διαχείριση ουσιωδών λειτουργιών που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά ταυτόχρονα και στην αναπτυξιακή προοπτική ενός Πολεοδομικού Συγκροτήματος που η συνέχεια του τέμνεται από διοικητικά όρια. Όρια που επηρεάζουν τις σχεδιαστικές λειτουργίες αλλά και αποφάσεις, που τέμνουν τη συνέχεια του χώρου, που σπαταλούν δυνάμεις, πόρους, χρόνο και τελικά μειώνουν την αποτελεσματικότητα.

Για την ΔΚΘ Υψίπολις, το βασικό ζητούμενο της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης της πόλης είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πλήρη αναμόρφωση του υφιστάμενου σχετικού θεσμικού πλαισίου και ειδικότερα των άρθρων 210 έως και 213 του Ν.3852/10, προς την κατεύθυνση της πλήρους ανασύστασης της δομής, των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων της μητροπολιτικής διοίκησης.

Κάθε άλλη συζήτηση συνιστά σπατάλη δυνάμεων και αποφυγή αντιμετώπισης του προβλήματος στη ρίζα του. 

Συγκοινωνίες, χωρικός σχεδιασμός, διαχείριση απορριμμάτων, απαιτούν μια άλλη αντιμετώπιση που στον πυρήνα της θα έχει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο που με τη σειρά του θα οδηγεί σε αποτελεσματικές υπηρεσίες μιας ουσιαστικής μητροπολιτικής διοίκησης – διαχείρισης, στα πρότυπα της ευρωπαϊκής και διεθνούς εμπειρίας.

Μητροπολιτική λειτουργία για τη ΔΚΘ “Υψίπολις” σημαίνει:

  • Μητροπολιτική οργάνωση με πόρους, αρμοδιότητες, μηχανισμούς στη βάση του τεκμηρίου της αρμοδιότητας.
  • Μητροπολιτική διακυβέρνηση με αντιπροσωπευτικότητα και δημοκρατικές λειτουργίες.
  • Θεσμική θωράκιση και πλήρη στελέχωση της Αναπτυξιακής της Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.  με στόχο την πλήρη μετατροπή της στον αναπτυξιακό βραχίονα της πόλης, στην ανάληψη των ρυθμιστικών λειτουργιών της και σε παρατηρητήριο των μητροπολιτικών λειτουργιών της.
  • Κατάρτιση ενός σαφούς μεταβατικού και χρονικά προσδιορισμένου προγράμματος με την ταυτόχρονη αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων ιδίως του συγκοινωνιακού, της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης / αξιοποίησης των απορριμμάτων σε ητροπολιτική βάση.
  • Ολοκληρωμένος σχεδιασμός έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Καινοτόμα, εξωστρεφής, ικανή να κινητοποιεί και να είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενη μέρη, τουριστική ταυτότητα μιας πόλης – ενός προορισμού.
  • Ενιαία ψηφιακή διοίκηση όλων των μητροπολιτικών λειτουργιών.
  • Διαδημοτική κοινωνική διαχείριση του νερού της πόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *