Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: «Η ανάγκη για ένα προοδευτικό restart είναι άμεση»

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: «Η ανάγκη για ένα προοδευτικό restart είναι άμεση»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την παράταξη ΥΨΙΠΟΛΙΣ, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη*

Ο πολιτικός χρόνος ωρίμασε, φοβάμαι μάλιστα μην αρχίσει να αποσυντίθεται.

Η τεχνολογία βιάζεται… κι η ιστορία επίσης.

Οι προκλήσεις εντείνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο, στην Χερσόνησο του Αίμου και στη Μέση Ανατολή, στον ζωτικό χώρο του Ελληνισμού. Κάποιες εγκυμονούν κινδύνους κι άλλες ευκαιρίες.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μπροστά σε αυτές αμήχανη, τη στιγμή που θα έπρεπε να κινεί τις εξελίξεις. Άτολμη, τώρα που οφείλει να βγει μπροστά, στους δημιουργικούς, οικονομικούς τομείς, στη γαλάζια οικονομία, με πρωτοβουλίες διαπολιτισμικών συνεργασιών, να αναδειχθεί ως κέντρο ροών εμπορευμάτων, κεφαλαίων, ιδεών και ανθρώπων.

Αυτή η απόσταση του «δέοντος» με το «γενέσθαι» δεν παρατηρείτε μόνο στην Πόλη μας. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής πτυχής της ολικής κρίσεως που συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρα μας κι εκφράζεται στην ελλειμματική εκπροσώπηση και στην αποστασιοποίηση του ελληνικού λαού.

Οι πολίτες, εμείς όλοι και όλες, ζητούμε, απροσδιόριστα πολλές φορές, μια ριζική αλλαγή. Όσο όμως την αναζητούμε απλώς και μόνο σε πρόσωπα, θα συνεχίζουμε να απογοητευόμαστε. Πρέπει να την ψάξουμε σε τολμηρές, ριζοσπαστικές μα συνάμα επιτεύξιμες θέσεις και προτάσεις: από τον Δήμο, στην Περιφέρεια, πανελληνίως και σίγουρα διεθνώς.

Η Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης ΥΨΙΠΟΛΙΣ  διεκδικεί αυτόν τον ρόλο στην προεκλογική περίοδο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου: να καταστεί ο τελεστής της ριζικής, προοδευτικής, ρεαλιστικής αλλαγής στην Πόλη. Να αποδείξει ότι ο κύκλος του «πολιτικού συμβολαίου» μπορεί να κλείνει – με άλλα λόγια ότι, ναι, η κοινωνία που θα τιμήσει αυτούς που θα εκτεθούν στην επιλογή της, θα τιμηθεί ακολούθως από τις πράξεις τους!

Πιστεύουμε ακράδαντα στην ορθότητα του πολιτικού μας λόγου. Όχι λόγω κάποιου ανεδαφικού εγωισμού, αλλά τεκμηριωμένα, διότι:

  • ενώ δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για τα καθημερινά και τις λύσεις των ζητημάτων που αφορούν άμεσα στη διευκόλυνση των πολιτών, προτάσσουμε την ίδια στιγμή τη στρατηγικό μας σχεδιασμό, το όραμά μας,
  • ενώ αντιλαμβανόμαστε τη χρηστικότητα της «εμπειρίας» και θέλουμε να μπολιαστούμε με αυτήν, αρνούμαστε να αυτοπεριοριστούμε στη λογική του «αυτό δεν γίνεται», προτάσσοντας γνώση – επιστημονική, κοινωνική και επαγγελματική – και νεανική ορμή.

Η ΥΨΙΠΟΛΙΣ επιδεικνύει στον προεκλογικό της λόγο μια προγραμματική ωριμότητα, απροσδόκητη για τους «επαγγελματίες της πολιτικής». Εκπλήσσει τους συμπολίτες, τις συλλογικές δομές της Πόλης, τους επαγγελματίες, τους δρώντες και δρώσες στον πολιτισμό, τους νέους και τις νέες με προτάσεις τολμηρές και εφαρμόσιμες:

  • στη δημόσια και αποτελεσματική διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, αλλά και στην αξιοποίησή τους,
  • στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μαζικών συγκοινωνιών, αξιοποιώντας συνδυαστικά σύγχρονες, φθηνές και μη ενεργοβόρες λύσεις,
  • στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για πιο αποτελεσματικές διοικητικές λειτουργίας, για βελτίωση της εξυπηρέτησής του πολίτη, αλλά και για την ενίσχυση της ενδοαστικής, παραγωγικής δραστηριότητας,
  • στην επέκταση και την ανάδειξη των δημόσιων χώρων, όχι ως βιτρίνες, αλλά ως τη βάση της αστικής δημιουργίας και της συλλογικής συνεύρεσης,
  • στην αποδόμηση  του πνιγερού αστικού κτηριακού αποθέματος και την ανάσα του αστικού και περιαστικού πρασίνου.

Πάνω από όλα όμως, προτάσεις που εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο, αυτόν της Θεσσαλονίκης ως μητρόπολη του οικουμενικού ελληνισμού, που θα αναπτύσσεται κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα και θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, τον σεβασμό και τη συνεργασία.

Μεγάλα λόγια; Όχι, μεγάλα οράματα! Οράματα που θα πραγματώσουμε έχοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης του Δήμου της Θεσσαλονίκης μετά τις εκλογές του Μαΐου!

*Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης είναι Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης – ΥΨΙΠΟΛΙΣ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *