Μερικά χειροπιαστά παραδείγματα της άλλης πρότασης για τη Θεσσαλονίκη

Μερικά χειροπιαστά παραδείγματα της άλλης πρότασης για τη Θεσσαλονίκη

Του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών

Υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης  με τον συνδυασμό ΥΨΙΠΟΛΙΣ

Η ανάγκη της διατύπωσης ενός κεντρικού, τολμηρού όσο και ρεαλιστικού οράματος αποτελεί βασική διαφοροποίηση του προγραμματικού λόγου της Δημοτικής Κίνησης ΥΨΙΠΟΛΙΣ από τις υπόλοιπες παρατάξεις, κομματικές ή μη, που διεκδικούν την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικέων. Είναι απαραίτητο ο κάθε πολίτης να γνώριζει το που το πάει ο κάθε Υποψήφιος Δήμαρχος. (Το οποίο βεβαίως προϋποθέτει να το γνωρίζει ο ίδιος…)

Για αυτόν τον λόγο επιμείναμε και θα επιμένουμε στην καθαρή, αναλυτική παράθεση του οράματός μας – μια Θεσσαλονίκη μητρόπολη του οικουμενικού ελληνισμού, που θα αναπτύσσεται με κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, τον σεβασμό και τη συνεργασία. Μια Πόλη ανεκτική, έξυπνη, πράσινη, δημιουργική και τολμηρή.

Όσο όμως είναι λάθος να αγνοεί ο πολίτης τον προορισμό της πολιτικής διαδρομής στην οποία καλείται να συμπορευτεί, άλλο τόσο είναι αδόκιμο αν δεν καταφέρει μια Κίνηση να μεταφράσει εν τέλει το όραμά της σε χειροπιαστές, επιμέρους προτάσεις.

Ας δούμε λοιπόν κάποια ενδεικτικά παραδείγματα του τι σημαίνει ριζοσπαστικός και συνάμα ρεαλιστικός προγραμματικός λόγος. Φέρ’ ειπείν το γεγονός ότι για την ΥΨΙΠΟΛΙΣ οι δημόσιοι χώροι δεν είναι βιτρίνες αλλά περιοχές ελεύθερης πρόσβασης όπου αναπτύσσεται αυτόνομη, δημιουργική, συλλογική και ατομική δράση επηρεάζει και την πρότασή μας για την αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων «ασφάλειας» και έξαρσης της εγκληματικότητας σε συγκεκριμένα σημεία. Στο ιστορικό κέντρο, στην πλατεία της Ροτόντα και στην Πανεπιστημιούπολη, το ζήτημα δεν λύνεται απλώς με την ενίσχυση της αστυνόμευσης – πάντα στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων – αλλά πολύ περισσότερο αυξάνοντας την κινητικότητα και την παρουσία των πολιτών σε αυτές: ένα Πανεπιστήμιο ανοικτό όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες και ημέρες με εκδηλώσεις πολιτιστικού, κοινωνικού ή επιστημονικού χαρακτήρα, ολοκληρωμένοι σχεδιασμοί πολιτιστικής ζωής στις πλατείες με υπαίθριες εκδηλώσεις ή με εκδηλώσεις στα μαγαζιά της περιοχής. Μια συνολική καμπάνια με σύνθημα « ο πολιτισμός φέρνει ασφάλεια«.

Ας δούμε επίσης χειροπιαστά τι μπορεί να σημαίνει στην πράξη η έννοια κοινωνική Θεσσαλονίκη: ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες του σε συντονισμό και με άλλους φορείς όπως τα Πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, ξένοι δήμοι και ιδρύματα, στοχεύοντας να καταστεί η Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας». Να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης πολιτών και κατοίκων της περιοχής στον τομέα αυτόν, να στελεχωθεί ένα γραφείο δια βίου επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής προς ενίσχυση αυτού του τομέα, συντονιζόμενο με υπαρκτές και νέες δομές θερμοκοίτισης ή παρέχοντας ευνοϊκές ρυθμίσεις και προτιμησιακό καθεστώς, εντός του νομικού πλαισίου, προς αρχική ενίσχυση νεοσύστατων κοινωνικών επιχειρήσεων.

Ο Δήμος να μπει μπροστά προκειμένου να αντλήσει πόρους που θα κατευθυνθούν προς τη διαρκή κοινωνική στήριξη των ασθενεστέρων στρωμάτων στη σίτιση, τη στέγαση, την ηλεκτρική ενέργεια, την υγειονομική κάλυψη, μέσω και της ανάπτυξης του προαναφερόμενου τομέα του κοινωνικού επιχειρείν, αλλά και άμεσα, αξιοποιώντας στο έπακρο τις υφιστάμενες δομές του. Να σχεδιάσει ένα ολιστικό σχέδιο εξόδου ευάλωτων ομάδων από το κοινωνικό περιθώριο και να διεκδικήσει την υλοποίησή του με συναρμοδίους φορείς, ερευνητικές δομές και κινήματα εντός και εκτός των ορίων του. Ειδικότερα στο ζήτημα του προβλήματος της στέγασης, υπάρχουν διεθνή, πετυχημένα παραδείγματα κοινωνικών συνεταιριστικών δομών που δίνουν επιπρόσθετα διέξοδο σε ντόπιους επαγγελματίες, δημιουργώντας τοπικές δικτυώσεις που μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχες υπερεθνικής υπόστασης όπως το airbnb.

Για τις δημοτικές εκλογές που έρχονται, έχει μεγάλη σημασία να πείσουμε τους πολίτες ότι εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις υπάρχουν. Να τους δείξουμε ότι οι αυτοπεριοριστικές πρακτικές των «έμπειρων» και / ή των «πολιτικάντηδων» δεν είναι μόνο αδιέξοδες, αλλά και δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Αυτό που χρειάζεται είναι γνώση, όραμα και τόλμη. Εμείς τα έχουμε και θα τα εφαρμόσουμε.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *