Μια έκθεση στην πόλη ή η Πόλη μια Έκθεση;

Μια έκθεση στην πόλη ή η Πόλη μια Έκθεση;

Του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Κοσμήτορα Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών

Υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης – ΥΨΙΠΟΛΙΣ

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την «ανάπλαση» της ΔΕΘ που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες λειτούργησε ως καταλύτης της προεκλογικής συζήτησης στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό το υποστηρίζω παρά τη δημόσια αντίθεσή μου σε βασικές πτυχές της λογικής που το διέπει.

Μας ανάγκασε όλους -ες να τοποθετηθούμε απέναντι σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, να διατυπώσουμε θέσεις, ακόμη κι αυτούς -ές που επέλεξαν μέχρι σήμερα την ασφάλεια της «ατάκας», του «συνθήματος» και της «επικοινωνιακής επένδυσης».

Κυρίες, και κύριοι, καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα της πολιτικής, με τους τελεστές της, τους πολίτες, να στέκουν άτεγκτοι κριτές της εκτιθέμενης άποψής σας επί του συγκεκριμένου… Πόσο πράσινο, πόσο προσιτό, πόσο δημιουργικό δημόσιο χώρο θέλουμε; Πως να αξιοποιηθούν τα 170 στρέμματα της ΔΕΘ; Είναι σημαντικός ο συνεδριακός / εκθεσιακός κλάδος για τη Θεσσαλονίκη; Μπορεί εν τέλει η ανάπτυξη να είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, ειδικότερα σε ένα ούτως ή άλλως ιδιαιτέρως επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον;

Η διοίκηση της ΔΕΘ παγιδεύτηκε σε έναν αυτοπεριοριστικό προβληματισμό. Ξεκινά με την επιλογή της μετεγκατάστασης εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, για να την απορρίψει προτάσσοντας ως βασικό λόγο την καταστροφική καθυστέρηση που θα σήμαινε. Αφενός λόγω της αναποτελεσματικότητας που έχουμε επιδείξει στο να επιλέγουμε νέα χωροθέτηση κι αφετέρου λόγω της κατά πολύ μεγαλύτερης απαιτούμενης επένδυσης. Και αν το πρώτο μπορώ να το κατανοήσω, το δεύτερο είναι εντελώς λανθασμένο, καθώς η σύγχρονη κρίση της χρηματοπιστωτικής υπερσυσσώρευσης αποζητά ακριβώς διεξόδους μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Η δικαιολόγηση της «ανάπλασης» της ΔΕΘ προχωρά και μέσα από ένα επόμενο επιχείρημα, το οποίο μάλιστα θα μπορούσα να αποδεχθώ: πράγματι η λογική του εξοβελισμού του εκθεσιακού και συνεδριακού γίγνεσθαι από τον αστικό ιστό έχει πια ξεπεραστεί. Αυτό όμως από μόνο του δεν οδηγεί αναγκαστικά στη μανιχαϊστική λύση που προτείνεται από τη συμμαχία των προθύμων: … αφού δεν μπορούμε να τη μετεγκαταστήσουμε, ας θυσιάσουμε έναν από τους τελευταίους, δυνητικούς πνεύμονες πρασίνου και συλλογικής δημιουργικότητας της Πόλης στον βωμό του εκθεσιακού / συνεδριακού κλάδου, ο οποίος, κατά τα λοιπά, πράγματι συμβάλλει με υψηλούς πολλαπλασιαστές στην ανάπτυξη της αστικής οικονομίας.

Απέναντι σε αυτούς τους καταστροφικούς απλουστευτισμούς, εμείς αντιτάσσουμε την τόλμη και τη δημιουργικότητα της σκέψης «εκτός των πλαισίων». Διατυπώνουμε δημοσίως μια πραγματικά προοδευτική διέξοδο που διαμορφώνει τον πνεύμονα που χρειαζόμαστε στα εν λόγω 170 στρέμματα, διατηρώντας τη νεότερη ιστορική μνήμη του χώρου, θεμελιώνοντας την ίδια στιγμή την προοπτική της ΔΕΘ ως έναν βασικό μοχλό ανάπτυξης.

  1. Δεχόμαστε τη διατήρηση του ελάχιστου κτιριακού αποθέματος με ιστορικό συμβολισμό και αξία και υπερθεματίζουμε στην ανάγκη δημιουργίας υπόγειων θέσεων στάθμευσης, στο πλαίσιο της συνολικής πρότασής μας για ένα περικεντρικό δίκτυο στάθμευσης, απαραίτητο για την απομάκρυνση του ΙΧ από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο.
  2. Συμφωνούμε στον σχεδιασμό ενός κτιρίου που θα φιλοξενεί τις διοικητικές υπηρεσίες της ΔΕΘ καθώς και μικρής κλίμακας, αλλά υψηλής αναγνώρισης και εμβέλειας εκθεσιακές και συνεδριακές δράσεις.
  3. Σε κάθε όμως περίπτωση είναι ανάγκη να διασφαλισθεί ότι τουλάχιστον τα 3/4 της έκτασης θα παραμείνουν ελεύθερος χώρος πρασίνου και συλλογικής δημιουργικότητας.
  4. Όσο για την εξυπηρέτηση των τομεακών εκθεσιακών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας, καθώς και την ίδια τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προτείνουμε τη συντονισμένη αξιοποίηση ενός δικτύου στεγασμένων και μη εκθεσιακών χώρων, κτιρίων και δομικών υποστάσεων υψηλής ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας που βρίσκονται ξεχασμένα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Με άλλα λόγια, με επίκεντρο το μητροπολιτικό πάρκο της ΔΕΘ, προτείνουμε τη Θεσσαλονίκη ως Πόλη-Έκθεση, αγκαλιάζοντας μητροπολιτικά όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, φέρνοντας την εκθεσιακή / συνεδριακή κίνηση σε όλες τις γειτονιές και τοπικές αγορές, διασφαλίζοντας τη χωρική διάχυση της προκαλούμενης ανάπτυξης ταυτόχρονα με την ελαχιστοποίηση της πρόσθετης επιβάρυνσης.

Σε αυτήν την προοπτική, καλούμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της Πόλης να αντισταθούν στα αυτοπεριοριστικά διλήμματα και στον περαιτέρω στραγγαλισμό της Θεσσαλονίκης, συστρατευόμενοι στην προοπτική της κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης.
πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *