ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μετεξελιχθεί σε πόλη της συμμετοχής. Το επιβάλλει η ανάγκη για διάλογο και συναινέσεις, η ανάγκη για αποτελεσματική διακυβέρνηση, η ανάγκη για κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης,, η ανάγκη για ένα κοινό στρατηγικό όραμα.

Η συμμετοχή διαπερνά οριζόντια το σύνολο των έξι προγραμματικών αξόνων, καθώς κάθε πτυχή τους απαιτεί διάλογο, συναίνεση, κινητοποίηση αλλά και αποτελεσματικότητα στη δράση. Μακριά από προσχηματικές διεργασίες, με ουσιαστικούς μηχανισμούς διαβούλευσης, διαφάνειας και διαρκούς λογοδοσίας.

Η πόλη μπορεί να συζητά αλλά και να αποφασίζει, να διαφωνεί αλλά και να συμφωνεί, να σέβεται την άλλη άποψη. Να είναι πρώτα και πάνω από όλα δημοκρατική και ταυτόχρονα αποτελεσματική.

Ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια αλλά επένδυση στη συλλογική ευφυΐα της πόλης.

Για τη ΔΚΘ ΥΨΙΠΟΛΙΣ «Θεσσαλονίκη πόλη της συμμετοχής», σημαίνει:

  • Μητροπολιτική διακυβέρνηση με αντιπροσωπευτικότητα και δημοκρατικές λειτουργίες.
  • Η θεσμοθέτηση και λειτουργία διαρκούς forum δημιουργικότητας με τη φυσική δικτύωση των υφιστάμενων πρωτοβουλιών με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τους φορείς και τις δομές επιχειρηματικότητας με στόχο τη μετατροπή του στη δημιουργική ομπρέλα της πόλης.
  • Η παραγωγή μιας ενιαίας τουριστικής ταυτότητας της πόλης μέσα από το συνεχή διάλογο, κατανόηση, κινητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων μερών του τουρισμού. Ισχυροποίηση και εδραίωση του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
  • Η υιοθέτηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού ως του μοντέλου σχεδιασμού και δημόσιας συζήτησης για τα δημοτικά οικονομικά, σε ετήσια βάση.
  • Η ισχυροποίηση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με την ενίσχυση της με όλα τα αναγκαία μέσα για την μετατροπή της στο κυρίαρχο όργανο του δημόσιου διαλόγου.
  • Η προσφυγή σε δημοτικά δημοψηφίσματα για κάθε κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την πόλη.

Για μια Θεσσαλονίκη – Ελεύθερη Πόλη από τις αυθαιρεσίες των κρατούντων

Τασσόμαστε ενάντια στην κυβερνητική απόφαση να παραδώσουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα και κάθε έσοδό τους, σε ειδικό λογαριασμό ελεγχόμενο από την ΑΑΔΕ. Γιατί αποστερεί τους Δήμους από τη διαχείριση των διαθεσίμων τους, οδηγώντας σε «στραγγάλισμα» την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί η εκταμίευση των οποιονδήποτε δαπανών και ανάμεσά τους και οι παροχές προς τους δημότες, θα πρέπει πλέον να διέρχεται από την έγκριση αυτής της κατ’ επίφαση «Ανεξάρτητης» Αρχής, που συστάθηκε αντισυνταγματικά και με απαίτηση των δανειστών. Την αυθαιρεσία αυτή της κυβέρνησης δεν θα την ανεχθούμε και θα μας βρει απέναντί της.

Τασσόμαστε ενάντια στην κυβερνητική απόφαση να εκχωρηθεί δημόσια περιουσία με κοινωφελή χαρακτήρα (κοινόχρηστες εκτάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, δημόσια ακίνητα, σχολεία κ.ά.), ως «εγγύηση» της εκπλήρωσης των χρηματοπιστωτικών υποχρεώσεων του κράτους, αποστερώντας ζωτικούς χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών. Ακριβώς επειδή αποζητούμε την αξιοποίηση εναντιονόμαστε στην εκποίηση. Η δημόσια περιουσία κληρονομήθηκε από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας, ανήκει στους πολίτες και όχι στο Υπερταμείο και τις θυγατρικές του.

Αγωνιζόμαστε για μια Θεσσαλονίκη Ελεύθερη από τις μνημονιακές αυθαιρεσίες, από την αρπαγή περιουσιακών στοιχείων της, από τις εξωθεσμικές επιβουλές, από τη μέγγενη του κυβερνητικού αυταρχισμού και των έξωθεν εντολέων.